OBVESTILA, RAZPISI, CENIKI

Kontakt

Osnovno zdravstvo Gorenjske
Gosposvetska ulica 9
4000 Kranj

Telefon: 04 208 25 11
Fax: 04 202 67 18
E-pošta: tajnistvoozg@ozg-kranj.si

SZJ: Enota HNMP Brnik ima vedno več posredovanj zaradi bolezenskih stanj

10. julij 2023

Za ekipo HNMP Brnik* in dežurno ekipo GRS Brnik je bil minuli konec tedna zelo zahteven, saj se je zgodilo več nesreč - tako v gorah kot pri športnih aktivnostih. Vedno več je posredovanj zaradi bolezenskih stanj, v zadnjih primerih zaradi obolenja srca.

Posredovanje oz. pomoč helikopterskih enot so potrebovali gorniki, v nekaj primerih tudi osebe, ki so se poškodovale pri športnih in rekreativnih aktivnostih. Po številnih klicih na pomoč tudi v enoti HNMP Brnik ponovno pozivamo k previdnosti, opremljenosti, ustreznim pripravam in odgovornosti v gorah. Ljudje naj pri vseh športnih aktivnostih pazijo na svojo varnost in svojo fizično pripravljenost; priporočamo, da se izogibajo prevelikim naporom v vročih poletnih dneh. Potrebno je tudi poznati svoje kronične bolezni in predvideti morebitna akutna poslabšanja osnovnih bolezni.

Poleg dežurne ekipe GRS za posredovanje v gorah, ki je oskrbela poškodovane in obolele, je dežurna ekipa HNMP Brnik v soboto in nedeljo oskrbela oboleli osebi v Ilirski Bistrici in Ajdovščini ter posredovala na območju Kamniške Bistrice, kjer se je pri zasilnem pristanku poškodoval jadralni padalec, in ga s helikopterjem SV odpeljala v UKC Ljubljana. Ekipa je posredovala tudi po prometni nesreči v Goriških Brdih in hudo poškodovanega kolesarja s helikopterjem SV prepeljala na nadaljnje zdravljenje v UKC Ljubljana.
Skupaj z gorskimi reševalci je dežurna ekipa GRS Brnik posredovala na poti proti Martuljškem slapu, kjer je tujega planinca obšla slabost, in mu s hitro pomočjo rešila življenje.
Navedena posredovanja so le del statistike minulega konca tedna. Ob tem izpostavljamo še, da vsak težko oboleli ali poškodovani pacient pomeni dodatno obremenitev bolnišnic (predvsem SB Jesenice in UKC Ljubljana), ob znanem dejstvu, da so te že tako zelo obremenjene.

Ekipe v HNMP opravljamo urgence vsak dan. Helikopter je samo drug način prevoza do tistih, ki potrebujejo pomoč – je »leteči rešilec«. Pacientu lahko v predbolnišničnem okolju zagotavljamo optimalno oskrbo. Tako z opremo, ki mora biti vrhunska, in kadrom, ki mora obvladati svoje delo. Pomembno je usklajeno sodelovanje intervencijskih služb na terenu, po uspešni oskrbi poškodovanca pa sodelovanje s hospitalno ekipo. Z vrhunsko usposobljenimi ekipami, ki med seboj sodelujejo, lahko poškodovancem nudimo preživetje ali boljši klinični izhod, kot bi ga imeli sicer.

*Enota HNMP Brnik je del javne zdravstvene mreže, del sistema nujne medicinske pomoči in organizirana pri Osnovnem zdravstvu Gorenjske (OZG) OE Zdravstveni dom Kranj.

  Foto: arhiv HNMP Brnik

« nazaj na seznam