OBVESTILA, RAZPISI, CENIKI

Kontakt

Osnovno zdravstvo Gorenjske
Gosposvetska ulica 9
4000 Kranj

Telefon: 04 208 25 11
Fax: 04 202 67 18
E-pošta: tajnistvoozg@ozg-kranj.si

V Škofji Loki novi prostori CDZOM in Razvojne ambulante

11. oktober 2023

V Osnovnem zdravstvu Gorenjske (OZG) smo pridobili nove prostore Centra za duševno zdravje otrok in mladostnikov (CDZOM) Zdravstvenega doma Škofja Loka in Razvojne ambulante s centrom za zgodnjo obravnavo ZD Kranj (enota Škofja Loka). Dobrih 380 tisoč evrov vredno investicijo v ureditev prostorov v novem Hotelu Lonca v Škofji Loki in opremo je financiral OZG, najemnino za nove prostore pa financirajo občine Škofja Loka, Gorenja Vas Poljane, Železniki in Žiri.

Zbrane na današnjem uradnem odprtju je nagovoril direktor OZG Matjaž Žura: »Vesel in ponosen sem, da danes odpiramo nove prostore škofjeloškega CDZOM in škofjeloške enote RA, ki pomenijo veliko pridobitev za loško lokalno okolje, za nas pa priložnost za še kvalitetnejše zdravstvene storitve. Kar nekaj časa smo si v sodelovanju z občinami prizadevali, da bi našli primerne prostore v tem delu Gorenjske; tudi urejanje, opremljanje, selitev, vse je zahtevalo svoj čas, a sem prepričan, da smo lahko danes zadovoljni. Enako želim vsem uporabnikom: otrokom, mladostnikom in staršem ter seveda zaposlenim.«

»Danes je izjemno pomemben dan za našo skupnost in prihodnost naših otrok in mladostnikov. Odprtje novega centra za duševno zdravje otrok in mladostnikov je pomemben mejnik v našem prizadevanju za zagotavljanje kakovostne skrbi za duševno zdravje naših najmlajših. Otroci in mladi se v današnjem svetu pogosto soočajo s stresom, anksioznostjo, duševnimi težavami in drugimi izzivi. Naloga staršev, vzgojiteljev in skupnosti je, da jim pomagamo, da se razvijejo v močno in stabilno osebnost, ki jim bo pomagala prebroditi te težave in se razvijati v srečne, uspešne in zdrave posameznike. Naša naloga je, da ustvarimo okolje, kjer se vsak otrok počuti varnega, sprejetega in podprtega. Želimo si, da bi vsi razumeli, kako pomembno je skrbeti za duševno zdravje otrok, in kako lahko vsak izmed nas prispeva k temu cilju. Novi prostori Centra za duševno zdravje otrok in mladostnikov predstavljajo pomemben korak v tej smeri,« je na današnjem uradnem odprtju povedal direktor OE ZD Škofja Loka prim. dr. Aleksander Stepanovič, dr. med. spec. spl. med..
CDZOM si prizadeva za preprečevanje, pravočasno ukrepanje, učinkovito odpravljanje duševnih težav in motenj ter preprečevanje njihovih posledic. Nudi strokovno podporo in pomoč otrokom, mladostnikom in njihovim staršem - pri reševanju stisk ali ohranjanju in krepitvi duševnega zdravja. Škofjeloški CDZOM mesečno obišče okoli 600 otrok, v timu je 12 članov (specialistka otroške in mladostniške psihiatrije, klinična psihologinja, specializantki klinične psihologije in logopedije, specialna pedagoginja, dve psihologinji, socialna delavka, logopedinja, dve diplomirani medicinski sestri, administratorka). V novih prostorih so pridobili eno ambulanto, prostor za administratorja oz. izpolnjevanje psiholoških testov ter ločena prostora za medicinski sestri. Potrebe so velike po vseh storitvah: logopedskih, specialno pedagoških, pedopsihiatričnih, psiholoških, socialni podpori. Center bi se kadrovsko lahko še okrepil, zaposlili bi lahko delovnega terapevta in specialnega pedagoga.

Škofjeloška Razvojna ambulanta s centrom za zgodnjo obravnavo deluje v okviru Zdravstvenega doma Kranj. »Zdravstveni dom Kranj pokriva te ambulante od leta 2014 za celotno Gorenjsko, čeprav pa delujejo na lokacijah bližje uporabnikom – poleg Kranja še na Jesenicah, v Radovljici in tu v Škofji Loki. Razvojna ambulanta je bila 2 leti -2017-2019- tudi del evropskega projekta, ki je postavil temelj standarda in normativa za celo Slovenijo. Veseli nas, da so na loških občinah podprli nove prostore za delovanje razvojne ambulante. Ta predstavlja multidisciplinaren pristop in povezovanje strokovnjakov različnih področij v dobro in manjšo škodo otrok z razvojno motnjo na kateremkoli področju, zato so takšni prostori dobrodošli za čim boljše pogoje dela z vsemi otroki, ki to storitev potrebujejo, in kar je najbolj pomembno, uporabnikom je lokacijsko blizu,« je zbrane na odprtju nagovorila direktorica OE ZD Kranj Lilijana Gantar Žura, dr. med. spec. spl. in urg. med..
V razvojni ambulanti preverjajo kakovost otrokovega razvoja, odkrivajo odstopanja od običajnega razvoja ter otrokom in njihovim družinam nudijo timsko usklajeno podporo in pomoč strokovnjakov različnih specialnosti. Pomembno je, da se otroke v razvojno ambulanto napoti takoj, ko pediater opazi odstopanja v razvoju. Zgodnja obravnava je sklop različnih diagnostičnih in terapevtskih postopkov, ki morajo biti izvedeni pravočasno in za razvoj značilnih razvojnih obdobjih ter vključujejo tudi učenje in usposabljanje staršev za ravnanje in sodelovanje s svojim otrokom. Terapevtski tim v enoti Škofja Loka trenutno šteje 9 članov (zdravnik, diplomirani medicinski sestri, dva fizioterapevta, dva delovna terapevta, logoped, psiholog, socialni delavec in specialni pedagog). V novih prostorih je vsak dobil svoj prostor, s tem lahko delujejo kot tim, saj je interdisciplinarno sodelovanje ogromnega pomena. Za starše pa to pomeni, da jim ne bo več potrebno voziti otrok na obravnave na več lokacij.
Investicijo v ureditev novih prostorov in opremo (dobrih 380 tisoč evrov) je financiralo Osnovno zdravstvo Gorenjske, skupaj z občino Škofja Loka računamo na sofinanciranje dela stroškov iz državnega proračuna. Najemnino za nove prostore financirajo občine Škofja Loka, Gorenja Vas Poljane, Železniki in Žiri. Uporabniki zdravstvenih storitev v novih prostorih namreč prihajajo iz vseh štirih loških občin. Najemna pogodba je sklenjena za 10 let.Novi prostori CDZOM. Slavnostni trak so prerezali (na fotografiji z leve proti desni) direktor ZD Škofja Loka prim. dr. Aleksander Stepanovič, župan Železnikov Marko Gasser, vodja CDZOM Polona Žgajnar, podžupanja Občine Škofja Loka Tina Teržan, direktor OZG Matjaž Žura.


Slavnostni trak so pri odprtju Razvojne ambulante prerezali (z leve proti desni) župan občine Železniki Marko Gasser, podžupanja občine Škofja Loka Tina Teržan, direktorica ZD Kranj Lilijana Gantar Žura, vodja Razvojne ambulante Škofja Loka Marcela Krmelj, direktor OZG Matjaž Žura.

« nazaj na seznam