OBVESTILA, RAZPISI, CENIKI

Kontakt

Osnovno zdravstvo Gorenjske
Gosposvetska ulica 9
4000 Kranj

Telefon: 04 208 25 11
Fax: 04 202 67 18
E-pošta: tajnistvoozg@ozg-kranj.si

SZJ: V Radovljici se že izvaja nova zdravstvena storitev HIDROTERAPIJA

27. november 2023

Radovljiško kopališče se od junija ponaša s pokritim učno-terapevtskim bazenom, ki je namenjen plavalnemu opismenjevanju in rehabilitaciji, za namen izboljšanja lastnega zdravja bazen uporabljajo vse generacije - od otrok do odraslih in starejših občanov. Bazen je z 210 tisoč evri sofinanciralo Osnovno zdravstvo Gorenjske (OZG) OE ZD Radovljica. Kot smo napovedali ob odprtju, od jeseni naprej v bazenu izvajamo tudi hidroterapijo - fizioterapevtsko obravnavo, ki je nimajo nikjer drugje na Gorenjskem. 

»Glavni cilj zdravstvenega doma je izboljšati zdravje med občani Radovljice,« poudarja direktor Zdravstvenega doma Radovljica Rok Müller, dr. med. spec. pediater. Služba fizioterapije ZD Radovljica v novem bazenu izvaja hidroterapijo kot del rednega programa fizioterapije po poškodbah oziroma boleznih. »To je dodana vrednost oziroma še dodatna izboljšava naše že sicer vrhunske fizioterapevtske obravnave. Podobno kvaliteto fizioterapije bi lahko iskali le še v specializiranih zdraviliščih, ki pa so na žalost vsa locirana izven Gorenjske

Hidroterapija je uporaba vode v rehabilitacijske namene. Izraz izhaja iz grških besed hydro in therapia in pomeni »zdravljenje z vodo«. Prve omembe zdravljenja z vodo segajo v 4. stoletje pred našim štetjem (Hipokrat). Zdravljenje uporabljamo lahko na različne načine: s potopitvijo celega telesa ali posameznih delov telesa v vodo, ali pa brez potopitve s pršenjem ali polivanjem vode na telo.
Vodja Fizioterapije v ZD Radovljica Alenka Korošec Jan o hidroterapiji pove še: »Danes hidroterapijo uporabljamo predvsem za terapevtsko vadbo. Primerna je za različno populacijo ljudi in sicer pri ortopedskih, travmatoloških ali nevroloških težavah. V rehabilitaciji uporabljamo fizikalne lastnosti vode. Voda lahko zaradi relativno visoke specifične toplote površino telesa ohlaja ali pa ogreva. Zaradi vzgona se zmanjša sila gravitacije na telo in tako omogoča relativno breztežnost in razbremenitev sklepov. Posamezen gib se lahko izvede tudi v nasprotni smeri sile vzgona, kar pacient občuti kot upor. Viskoznost vode ustvari upor vsem aktivnim gibom. Z večjo hitrostjo izvajanja giba se poveča upor. S povečanjem globine potopa se poveča zunanji pritisk na telo (hidrostatski tlak), kar vpliva na povečanje pretoka krvi.
Fiziološki učinki hidroterapije vključujejo vpliv na mišično-skeletni, srčno-žilni, na respiratorni sistem, na ledvice, psihološki vpliv. S pomočjo gibanja v vodi se izboljša cirkulacija, poveča mišična moč, elastičnost tkiv, gibljivost sklepov in obseg giba. Pripomore k izboljšanju ravnotežja, koordinacije, srčno-žilne in dihalne kondicije, zmanjšuje bolečino, mišične krče in togost.
Novi bazen, v katerem izvajamo hidroterapijo, je velik 10 x 16m in globine 95cm. Voda ima stalno temperaturo 30 stopinj C. Za lažjo izvedbo terapije v bazen namestimo stole. Vadba traja 60min in jo sestavlja ogrevanje, glavni del in ohlajanje. Hidroterapijo izvajamo v okviru ambulantne fizioterapije po presoji zdravnika ali fizioterapevta. Če je napotitev pacienta indicirana, upoštevamo previdnosti in kontraindikacije

Fotografija prikazuje izvajanje hidroterapije v novem bazenu v Radovljici

« nazaj na seznam